Blog

A kávézás 5 pozitív hatása

2021.02.24 17:02
A kávézás 5 pozitív hatása

A gyakori kávéfogyasztással kapcsolatban általában elterjedt vélekedés, hogy hozzájárul a magas vérnyomáshoz, függőséget okozhat, és még a fehér fogsorunk is rosszul járhat. Kevesen tudják azonban, hogy a kávézásnak számtalan pozitív hatása van: mindamellett, hogy csökkenti a szorongást és a stresszt,bizonyos betegségek megelőzésében is segíthet. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5 olyan jótékony hatást, amit bizony a kávézásnak köszönhetünk.

 

Remek antioxidáns forrás
Az nyugati típusú étrendet követők napi étrendjében nagy valószínűséggel a kávé felelős az antioxidáns bevitel nagy részéért. Több kísérlet is arra jutott, hogy a kávé tele van értékes antioxidánsokkal, amik hozzájárulnak szervezetünke egészséges működésével. Szóval, csak bátran azokkal a kávébabokkal!

Energizál és serkenti az agyműködést
A kávé fontos eleme az élénkítő hatású koffein, a leggyakrabban használt tudatmódosító a világon. Blokkol bizonyos gátló hatású neurotranszmittereket agyunkban, így stimuláló hatást fejt ki. Energizál és élénkít, valamint javítja a hangulatot és a közérzetet.A kávéfogyasztás hatását azonban befolyásolja, hogy az ital koffeintartalma a kávészemek minőségétől és az elkészítés módjától függően változó.

Felveszi a harcot a depresszióval
A kávénak más, agyunkra gyakorolt jótékony hatása is ismert. A depresszió napjainkban egyre elterjedtebb betegségnek számít, az amerikai lakosság 4,1%-ánál jelen vannak a klinikai depresszió tünetei. Egy harvardi tanulmány szerint napi 4 csésze kávé elfogyasztása 20%-kal csökkenti a depresszió kialakulását a nők esetében. Egy másik, 208 424 alanyon végzett klinikai tanulmány arra mutatott rá, hogy a legalább napi 4 csésze kávét fogyasztók körében 53%-kal alacsonyabb az öngyilkosságok aránya.

Májvédő hatást fejthet ki
Májunk számos rendkívül fontos funkciót tölt be, ugyanakkor fokozottan ki is van téve az olyan súlyos betegségeknek, mint a hepatitisz vagy a kóros májnagyobbodás. Sok hasonló megbetegedés okozhat májproblémákat, melyek közül a cirrózis, azaz a májzsugor a legveszélyesebb. Kutatások szerint a rendszeres kávéivás csökkenti a cirrózis és a vele összefüggő halálozás kockázatát. Különösen hatékonynak találták a kávézás jótékony hatását alkoholos eredetű májkárosodás esetén. Több tanulmány igazolta, hogy a májzsugorodás talaján kialakuló májrák rizikóját, illetve az ahhoz kapcsolódó halálozást napi egy csésze kávé körülbelül felére csökkenti.

Megelőzheti az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását
A demencia fő kiváltója, az Alzheimer-kór a 65 év feletti lakosság körében a legelterjedtebb. A tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható betegség, ezért a megelőzésre fokozott figyelmet érdemes fordítani. Az egészséges táplálkozás, rendszeres mozgás és a kávézás is segítségünkre lehet. Több klinikai tanulmány is kimutatta, hogy a kávéimádóknál 65%-kkal kevesebb valószínűséggel jelentkezik az Alzheimer-kór.

Egy megbízható kávéfőző keresel? Próbáld ki a Livia Kávéfőzőt két év cseregaranciával!